ARVIOI ENERGIANKULUTUSTASI
- Pidä jääkaapit ja pakastimet poissa lieden ja uunien lähettyviltä.
- Valitse energiatehokas ja/tai pitkäikäinen laite, joka voidaan uudistaa tai kierrättää.
- Hyödynnä ikkunasta tulevaa luonnonvaloaa sähkön säästämiseksi ja käytä energiaa säästävää valaistusta.
- Säädä astianpesukone aikaa ja vettä säästäväksi ja käytä Eco-ohjelmia.
TEHOKKAAMPI KAHVILA
- Säästä energiaa sovittamalla kahvinkeitinten koot ja lämmitysjärjestelmät päivittäin tarjottavien kuppien määrään.
- Aseta espressokone valmiustilaan tai sammuta se päivän päätteeksi.
- Säästä energiaa käyttämällä vedenkeitintä tai pikalämmityslaitetta vain tarvitsemasi vesimäärän lämmittämiseen.
- Jos saat useita espressopohjaisia juomatilauksia, valmista ne samanaikaisesti yksittäisten juomien sijaan.
OPTIMOI SÄILYTYS JA VALMISTELU
- Ruokahävikin välttämiseksi suunnittele ruokalistat huolellisesti, osta vain tarvitsemasi ruoka ja valmista pilaantuvat ruoat pian ostosten tekemisen jälkeen.
- Suunnittele aika ja kypsennyslämpötila, jotta voit kypsentää useita ruokia kerrallaan. Säilytä kattiloiden lämpöä käyttämällä kattilankansia!
- Valitse keitettäessä pienempi kattila, jotta ruoka kypsyy nopeammin ja säästät vettä. Voit käyttää kuumaa vettä myös toiseen reseptiin, jos se on puhdasta.
- Säilytä ja merkitse ainesosat, jotta voit käyttää ruokaa viimeisen käyttöpäivämäärän mukaan.
- Hanki roskakorit kompostointia ja kierrätystä varten.
KEHITÄ VALIKOIMAASI
- Tarjoa vähintään yksi kasvis- tai vegaaninen vaihtoehto.
- Käytä kasvipohjaisia maitotuotteita ja tarjoa niitä vaihtoehtona kahvijuomille ja muille juomille. Puolikas kaura-/puolikas maitolatte on hyvä lähtökohta.
- Tarjoa ruokalistalla erikokoisia annoksia ruokahävikin välttämiseksi.
- Kokeile Meatless Monday -kampanjaa houkutellaksesi lisää asiakkaita lihavaihtoehdoilla.
TEE YHTEISTYÖTÄ TAVARANTOIMITTAJIEN KANSSA
- Tutustu ruokien hiilijalanjälkeen ja valitse ainesosat vastuullisesti.
- Etsi ja käytä enemmän ainesosia, joilla on pieni hiilijalanjälki ja jotka pienentävät hiilijalanjälkeä.
- Tee yhteistyötä paikallisten toimittajien kanssa ja hanki kausituotteita.
- Etsi toimittajia, jotka noudattavat kestävämpiä käytäntöjä, erityisesti lihan ja muiden elintarvikkeiden osalta, joiden hiilijalanjälki on suuri.
- Valitse tuotteita, joiden pakkaus on kierrätetty tai kierrätettävä ja pyydä toimittajia minimoimaan pakkausmateriaalit mahdollisuuksien mukaan.
VÄHENNÄ RUOKAHÄVIKKIÄ PÖYDÄN ÄÄRESSÄ
- Käytä uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä tarjoilumateriaaleja ja lopeta kertakäyttöisten muoviastioiden tarjoaminen.
- Toimita jäitä juomiin vain pyydettäessä.
- Tarjoa ruokalistalla erikokoisia annoksia. Tarjoa vieraille mahdollisuutta ottaa loppu ruoka mukaansa kotiin pois heittämisen sijaan.
- Anna vieraiden valita omat kastikkeensa ja lisukkeensa jätteiden vähentämiseksi.
- Harkitse yhteistyötä Too Good to Go -sovelluksen kanssa, joka ehdottaa kuluttajille käyttämättömien ruokien ostamista alennuksella.
- Kokeile panttijärjestelmää kannustaaksesi uudelleenkäytettävien tai kierrätettävien mukaan otettavien pakkausten palautuksiin.
TIESITKÖ?
On-demand-lämmitysjärjestelmät ovat tehokkaimmillaan enintään 100 kahvikupilliselle päivässä, kun taas paineistetut tai atmosfääriset kattilat ovat tehokkaampia suuremmilla määrillä.