Katse todellisuuteen: Ilmastonmuutos on jo ovella

Maanantai, May 16, 2022

Ilmastonmuutos on yksi tämän päivän suurimmista haasteista. Todisteita on kaikkialla: tulvat, kuivuus, hirmumyrskyt, maastopalot ja maanvyörymät. Ihmiset ovat tärkein syy, mutta voimme olla myös ratkaisun edistäjä, koska meillä on mahdollisuus muuttaa tätä suuntausta. Meille kaikille on tärkeää toimia, koska yhdessä voimme vaikuttaa.

Planetpro katse todellisuuteen

Mitä se tarkoittaa omalle yrityksellesi? On tärkeää tietää, että kuluttajat kiinnittävät huomiota näihin asioihin, ja he ovat aiempaa kiinnostuneempia kestävän kehityksen mukaisten käytäntöjen tukemisesta, joilla ilmastonmuutoksen vaikutuksia voidaan vähentää.

Elintarvikepalveluntarjoajana meillä on kaksi hyvää syytä osallistua. Ensiksikin osana
ihmiskuntaa välitämme niin omasta kuin planeettamme terveydestä. Toiseksi, yritysten omistajina meidän on sopeuduttava asiakkaiden muuttuviin odotuksiin menestyäksemme. Hyvä uutinen on se, että vaikka elintarvikealalla on suuri rooli kasvihuonekaasujen edistämisessä, meillä on yhtä suuri mahdollisuus auttaa kääntämään asioiden kulun suunta.

Pyrimme varmistamaan valoisamman tulevaisuuden ymmärtämällä keskeisiä termejä, tunnistamalla kehityskohteita ja tekemällä yksinkertaisia toimia hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Nyt on korkea aika aloittaa.

 

LÄMPÖTILA
Viime vuosikymmen oli ennätys1:n kuumin, ja maan keskilämpötila on noussut yli 1,2 °C 1800-luvunlopusta2.

Planetpro Lämpotila

KASVIHUONEKAASUT
CO2 saavutti ennätystason vuonna 2020. Vuoteen 2100 mennessä CO2 -päästöt kaksinkertaistuvat – korkeimmalle tasolle 55 miljoonaan vuoteen1.

Planetpro kasvihuonekaasut

MERENPINTA
Merenpinta on noussut 21-24 cm vuodesta 1880 ja saavutti uuden ennätyksen vuonna 20203. Vuoteen 2100 mennessä merenpinnan odotetaan nousevan 0,5-1 metriä4.

Planetpro merenpinta

Maapallon lämpeneminen 1,5 °C asteella = suuremmat lämpöaallot, pidemmät lämpimät vuodenajat ja lyhyemmät kylmät vuodenajat. 2 °C asteen lämpeneminen voi aiheuttaa äärimmäisiä lämpötiloja, jotka uhkaavat maataloutta ja ihmisten terveyttä5.  


SÄÄN ÄÄRI-ILMIÖT
70 % maailman 405 sään ääri-ilmiöistä todettiin vakavammaksi ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen vuoksi6.

Planetpro Saan aari ilmiot

SUKUPUUTTO
Yli 25 000 lajia, joista lähes kolmasosa on vaarassa hävitä, ja ilmastonmuutos vastaa 8 % näistä7.

Planetpro Sukupuutto

 

"Ilmaston vakauttaminen edellyttää vahvoja, nopeita ja jatkuvia vähennyksiä kasvihuonekaasupäästöissä ja nollan CO2 -päästöjen saavuttamista."
- IPCC-raportti


Lähteet:

 

  1. BBC, The State of the Climate in 2021 
  2. NASA, 2020 Tied for Warmest Year on Record 
  3. NOAA, Climate Change: Global Sea Level 
  4. Grantham Institute, Sea Level Change 
  5. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) Report 
  6. Carbon Brief, How climate change affects extreme weather around the world 
  7. Iberdrola, Climate change is accelerating the sixth extinction