Elinkaari

Keskiviikko, June 8, 2022

Jokainen valinta vaikuttaa ruoan ja juomien hiilijalanjälkeen niin viljelijöiden pelloilla kuin pöydälläkin. 

Nestlé planetpro elinkaari

 

AINEOSAT
Ruoka on peräisin monista kasveista, eläimistä ja kivennäisaineista, ja niiden hiilijalanjälki vaihtelee suuresti. Siinä missä alamme on tasapainoteltava ravitsevaan ruokavalioon ja asiakastyytyväisyyteen liittyvien huolenaiheiden välillä, meidän on tiedettävä, kuinka paljon valintamme voivat vaikuttaa hiilijalanjälkeemme tai auttaa vähentämään sitä. Kasviperäisten proteiinien lisääminen ja siirtyminen uudistaviin viljelymenetelmiin ovat kaksi tehokasta tapaa vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.
 

Nestlé planetpro aineosat

Palkokasvit vaativat noin 20 kertaa vähemmän maata ja tuottavat 20 kertaa vähemmän kasvihuonekaasuja kuin naudanliha (grammaa kohden kulutetusta proteiinista).1
 

PAKKAAMINEN JA VALMISTUS
Kaikki elinkaaren osat on otettava huomioon hiilijalanjälkeä määritettäessä. 

Nestlé planetpro pakkaaminen ja valmistus

Kasvihuonekaasuja voivat synnyttää tehtaat, jotka käsittelevät käyttämiäsi ainesosia tai tuotteita, ja päästöjä vapautuu myös tölkkien, pullojen ja muiden pakkausten, mukaan lukien noutoastioiden valmistuksen aikana.

KULJETUS
Liikkuvat ainesosat ovat merkittävä osa toimialamme hiilijalanjälkeä. 

Nestlé planetpro kuljetus

Niiden kuljettaminen suuria etäisyyksiä maalla tai merellä polttaa fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat päästöjä, ja jopa paikallinen toimitus asiakkaille luo kasvihuonekaasuja.

SÄILYTYS JA VALMISTELU
Pakastaminen, jäähdyttäminen, kypsentäminen, leipominen... äläkä unohda jatkuvaa ilmanvaihtoa! 

Nestlé planetpro sailytys ja valmistelu

JÄTE
Tämä on yllättävän suuri tekijä kasvihuonepäästöissä, sillä elintarviketuotantoon liittyvä jäte aiheuttaa tarpeettomia päästöjä. 

Nestlé planetpro jate

Osa tästä jätteestä tulee ruokakaupoista ja kuluttajilta, mutta toimialamme lisää sitä huomattavasti, joten olemme sitoutuneet vähentämään jätettämme.  

Ruokapalvelu vastasi vuonna 2019 yli 244 miljoonasta tonnista ruokajätettä.2

 

 

Lähteet:
 

  1. Ranganathan et al. (2016), Shifting Diets for a Sustainable Food Future 
  2. United Nations Environment Programme, Food Waste Index Report 2021