Juuri, joka muuttaa maailmaa

Keskiviikko, January 22, 2020

Lue, miten trooppinen juuri voi auttaa estämään lapsityötä

cassava

Jokainen tuntee tapiokan. Sitä on saatavana tapiokahelminä ja -jauhona. Tätä gluteenitonta tärkkelystä voidaan käyttää esimerkiksi valmistettaessa sipsejä, kuplateetä, gluteenittomia leivonnaisia, suurustetta ja jälkiruokia. Mutta tiesitkö, että tapioka valmistetaan maniokkikasvin juurimukuloista?

Maniokki kuuluu parhaiten kuivuutta kestävien viljelyskasvien joukkoon. Vaikka se ei ole kovin tuttu Euroopassa, puoli miljardia ihmistä käyttää sitä ravinnokseen päivittäin. Lisäksi maniokkin juuret auttavat parantamaan naisen asemaa ja torjumaan lapsityötä Länsi-Afrikan kaakaoviljelyksillä.

Jos haluaa saada selville, miten suuri merkitys maniokkikasvin juurilla on, täytyy ensin ymmärtää, kuinka tärkeää koulutus on, kun halutaan estää lapsityötä.

schoolkids africa

Lasten koulunkäynti on tehokkain tapa torjua lapsityötä. Yksi YK:n vuoden 2030 tavoitteista on, että' kaikki tytöt ja pojat suorittavat alakoulun ja toisen asteen opinnot. Tämän koulutuksen tulee olla maksutonta ja kaikkien saatavilla.

Siellä missä tätä tavoitetta ei ole vielä saavutettu, koulunkäynti on saatettava mahdollisimman monen ulottuville.
Nestlé tekee Norsunluurannikolla yhteistyötä maan hallituksen ja alihankkijoidensa kanssa, jotta yhä useammalla lapsella olisi mahdollisuus käydä koulua. Tämä yritys on yhteistyössä World Cocoa Foundationin kanssa peruskorjannut ja rakentanut yli 40 koulua tässä maassa.  Tästä huolimatta monet lapset eivät vieläkään pääse kouluun.
 

cocoabeans

Norsunluurannikolla kaakaon tuotanto on edelleen miesten työtä. Naisten siihen antamaa panosta ei yleensä arvosteta. Kaakaontuottajien järjestöjen jäseninä on miehiä, ja he saavat satojen myyntituotot. Naisen osuus määräytyy sen mukaan, millainen on heidän suhteensa mieheensä.

Tutkimuksissa on havaittu, että kun naiset saavat enemmän päätäntävaltaa kodin rahankäytössä, suurempi osa perheen menoista käytetään lasten hyödyksi. Tällöin rahaa käytetään enemmän koulutukseen ja ruokaan sekä vähemmän alkoholiin ja savukkeisiin. Maailmanpankki arvioi, että tarvittavat lasten ravitsemukseen ja terveyteen tehtävät parannukset edellyttävät naisten tulojen kasvattamista 7 eurolla. Samaan lopputulokseen pääseminen edellyttää, että miesten tulot kasvavat 76 euroa.

Eli jos naisia autetaan ansaitsemaan enemmän, lisätulot käytetään todennäköisemmin perheen menoihin ja lasten koulunkäyntiin. Siksi Nestlé on perustanut liittouman.

Sen nimi on International Cocoa Initiative (ICI), ja se auttaa naisia ansaitsemaan riittävästi, jotta rahaa riittää myös lasten koulunkäyntiin. Voittoa tavoittelematon ICI koostuu paikallisista järjestöistä. Sitä rahoitavat suuret suklaavalmistajat haluavat lopettaa lapsityön Länsi-Afrikan kaakaoviljelyksillä.

women peels cassava Länsi-Afrikassa maniokkia viljelevät perinteisesti naiset. Siksi naisten auttaminen kehittämään pieniä maniokinkasvatusyrityksiään sopii paikalliseen kulttuuriin erinomaisesti. Osa viljellystä maniokista syödään omassa perheessä. Myyntiin riittävä osa sadosta tuottaa naisille tuloja. Tällöin heidän taloudellinen asemansa kotona ja osana paikallista yhteisöä vahvistuu. Mutta se ei ole helppoa. Naisten on usein vaikea saada tarvitsemaansa viljelymaata. Siksi viljelmien perustamiseen saattaa kulua useita kuukausia, ja tarvitaan runsaasti keskusteluja. Yhteisö on monesti saatava ymmärtämään naisten merkittävä panos kaakaonviljelylle ja se, että he ovat sen myötä oppineet maanviljelyä. ICI:n toimitusjohtajan Nick Weatherillin mielestä se kannattaa."Käynnistämiemme projektien ensimmäiset tulokset ovat olleet rohkaisevia. Auttamamme naiset ansaitsevat enemmän rahaa kuin lasten kouluttamisessa tarvitaan."

Naisten auttaminen hankkimaan enemmän tuloja ei muuta heidän elämäänsä tai yhteisöä perusteellisesti. Aiemmin naisten asemaa kaakaonviljelyyn rajoittaneet kulttuuriset normit voidaan nyt haastaa. 

"Tällaiset pienet muutokset voivat saada aikaan suuren muutoksen suhtautumisessa lapsityöhön", kertoo Nestlén globaalin suklaa- ja makeisliiketoiminnan johtaja Sandra Martinez. "Naisten aseman vahvistaminen paikallisissa yhteisöissä ja perheissä tuottaa tuloksia." Vuonna 2014 vain yhtä Nestlé Cocoa Planin osana perustettua kaakaontuotantoyritystä johti nainen. Vuotta myöhemmin kahdeksaa kaakaoplantaasia johti nainen, ja lisää on tulossa.

Maniokin merkitys lapsityövoiman käytön estämiselle saattaa vaikuttaa mitättömältä.
Mutta kun naisten asemaa vahvistetaan, samalla lasten ja koko yhteisön asema kohenee. Siitä hyötyvät kaikki.

https://www.nestle.com/stories/cassava-plant-tackle-child-labour-women-empowerment