Vastuullinen vedenkäyttö on tärkeää Puljonki-tehtaalla Juuassa

Perjantai, March 22, 2019

Veden vastuullinen käyttö kuuluu Nestlén keskeisiin ympäristötavoitteisiin. Nestlé on vahvasti sitoutunut turvaamaan vesivarojen riittävyyden tuleville sukupolville. Puljonki-kastiketehtaassa tätä tavoitetta kohti mennään muun muassa tehtaan digitalisoinnilla. Maailman vesipäivää vietetään 22. maaliskuuta.

Puhdas vesi on elintarviketehtaalle välttämättömyys, mutta se on myös nopeasti ehtyvä luonnonvara. Tämän vuoksi vastuullisuus vedenkäytössä on oleellinen osa Nestlén Puljonki-kastiketehtaan arkea.

”Pyrimme koko ajan parantamaan ja kehittämään prosessejamme. Esimerkiksi tehdasseisokkiviikolla maaliskuussa asensimme uusia mittareita, joilla seuraamme energian, veden ja höyryn kulutusta”, kertoo Puljongin tehtaanjohtaja Tomi Strand.

Kulutuksen mittaaminen on osa vesivastuullisuutta, joka tarkoittaa sekä käytön että ympäristövaikutusten minimointia. Vesivastuullisuus kuuluu Nestlén keskeisiin periaatteisiin. 

Nestlé on muun muassa ollut mukana muotoilemassa kansainvälistä AWS-standardia, joka auttaa yrityksiä tarkkailemaan vedenkäyttöään, arvioimaan sen vaikutuksia sekä toimimaan vastuullisesti ja läpinäkyvästi.

Järkeistäminen vähentää kemikaalikuormitusta 

Puljongissa saatiin viime vuonna päätökseen parivuotinen jäteveden käsittelyn tehostushanke. Yhteistyössä Kemiran kanssa luotiin puhdistusjärjestelmä, jota voidaan myös edelleen kehittää koko ajan. Tämä oli Puljongin kannalta merkittävä askel, sillä kastiketehtaassa jätevettä syntyy väistämättä.

Välineiden on oltava ehdottoman puhtaita, ja allergiapesu on välttämätöntä. Se takaa, ettei esimerkiksi maitoa tai selleriä päädy tuotteisiin, joiden ainesosaluettelossa niitä ei ole.

Pesuissa on jo hygieniasäädösten vuoksi pakko käyttää kemikaaleja, mutta niiden määrään ja laatuun on mahdollista vaikuttaa. ”Pidämme huolta siitä, että emme käytä pesussa yhtään enempää kemikaaleja kuin on tarpeen. Kemikaalikuormitusta pystyy vähentämään esimerkiksi järkevällä pesujärjestyksellä”, Strand kertoo.

Digitaalinen tehdas säästää vettä 

Strand siirtyi vuodenvaihteessa Puljonkiin Nestlén pohjoismaisen organisaation kehitystehtävistä.

”Työ Puljongissa on sillä tavalla hienoa, että meillä on sekä ison että pienen yrityksen vahvuudet. Taustallamme ovat Nestlén voimavarat, mutta tehtaana olemme pieni ja ketterä. Voimme kokeilla ja kehittää uusia toimintamalleja”, Strand sanoo.

Parhaillaan Strand kehittää Puljongista digitaalista tehdasta. ”Ei tällaista ole Nestléllä ennen tehty tässä mittakaavassa, läpi koko tuotannon ja tehtaan.”

Digitaaliseen tehtaaseen siirtyminen tarkoittaa käytännössä, että toimintoja on entistä helpompi seurata, analysoida ja tehostaa. Kaikki tiedot tehtaan toiminnasta tallentuvat pilveen, josta työntekijät saavat myös kaikki tarpeelliset ohjeet tabletille suoraan työpisteelleen. Huoltoa voidaan suorittaa ennakoivasti, kun järjestelmä ilmoittaa hyvissä ajoin koneiden heikoista kohdista.

”Digitaalinen tehdas tarkoittaa myös, että pystymme hallitsemaan vesitasetta ja kemikaalien käyttöä entistä paremmin”, Strand toteaa.

Lisää energian kierrätystä tehtaalla 

Strand kertoo, että Puljongissa suunnitellaan lisäksi veden hukkaenergian hyötykäyttöä.

”Meillä lämmitetään melkoisia määriä erilaisia aineita, vettä ja liemiä. Kun siitä syntynyt höyry lauhtuu vedeksi, se on luovuttanut energiansa, mutta muuten se ei ole mennyt miksikään.”

”Tämän vuoden suunnitelmiimme kuuluu, että saamme lauhdeveden kierrätettyä takaisin omaan prosessiimme.”